Skoči na vsebino

PD Videm Krško

VELIKA PLANINA

Starejša skupina pohodnikov Posavskih planinskih društev je tokrat organizirala planinski izlet na predalpsko planoto Kamniško Savinjskih Alp, Veliko planino, ki s svojo izjemno kulturno krajino – pastirskimi stanovi, njihovo leseno arhitekturo in travniki na katerih se pasejo krave, predstavlja posebnost v celotnih Alpah. Prav tako pa ponuja tudi čudovite razglede na bližnjo in daljno okolico, zato je prava izbira za ljubitelje pohodništva.

Z avtobusom smo se odpeljali skozi Celje, Mozirje, Gornji Grad, Črnivec do parkirišča Volovljek, od koder smo začeli z vzponom po dokaj strmi gozdni poti na Malo planino, kjer se nam je razprostrl čudovit razgled na pastirske stanove ob katerih so se pasle krave. V ozadju pa smo občudovali vrhove Kamniško Savinjskih Alp. Razdelili smo v manjše skupinice. Nekateri so odšli na razgledne točke, ki so ponujale lepe razglede. Drugi so obiskali pastirske stanove, ki so ponujali zanimive kulinarične dobrote. Tretja skupina pa je združevala ljubitelje gorskega cvetja, ki ga je na tej planini res veliko. Po treh urah smo se spet združili pri kapeli Marije Snežne.

Vtisi so bili čudoviti, sprehodi po čudovitih travnikih pa niso povzročali večje utrujenosti. Med potjo v dolino smo se ustavili še v Domžalski koči, s katere smo se po krožni poti vrnili nazaj na parkirišče, kjer nas je čakal avtobus. Dobro razpoloženi smo se ustavili še v Športnem centru Prodnik, kjer smo se osvežili in načrtovali naslednje planinske izlete.

Naslednji planinski izlet načrtujemo v četrtek, 6. 7. 2023, na Pokljuko. Prva skupina bo odšla na Viševnik, druga pa na planino Konjščico, s katere bomo pot nadaljevali do koče na Uskovnici. Od tu pa nazaj na Pokljuko.

 

Vodja planinskega izleta:

Anton Zakšek