Skoči na vsebino

PD Videm Krško

PO GADOVI SLEDI, 16.11.2019

V soboto, 16. 11. 2019, je VTKD Gadova peč pripravila Martinov dan.

Ob 9.00 so se zbrali pohodniki na prireditvenem prostoru pri maketi vlaškega hrama in velikem sodu, ki je z veselim gadom simbol društva. Po pozdravu predsednice VTKD Zdenke Mirtek in krajši predstavitvi pohoda, ki poteka po vinskih legah društva, smo se najprej sprehodili skozi Jugovec v Razkrižje, kjer smo imeli v zidanici Andrejaš prvi postanek. Poskusili smo domače suhomesnate proizvode, cviček in sladice.

Pot smo nadaljevali skozi Vrhovsko vas v Belinje. Ob poti smo se ustavili in si ogledali razstavo starih kmečkih pripomočkov. Gospodar nam je pri nekaterih posebnostih, skoraj unikatnih pripomočkov, še posebej predstavil namen njihove uporabe. Pot smo nadaljevali do zidanice Kuntarič, kjer smo poskusili ajdov kolač s skuto. Večkratni zmagovalec ocenjevanja vin v Gadovi peči pa nam je ponudil tudi letošnje vino. Med potjo se nam je odprl čudovit razgled na Posavsko hribovje, Krško polje in največje umetno jezero pri HE Brežice. V Belinju smo se ustavili še pri zelo aktivnemu, nekdanjemu predsedniku društva, Branku Kusu.

Po pokušnji vina je sledil spust v Pošteno vas in nato vzpon na Stojanski vrh, od koder smo skozi Grublje nadaljevali v Topolovo Drago, kjer je sledil v zidanici Komatar daljši postanek. Najprej smo si ogledali lepo urejen hramček nekdanje cvičkove princese Vesne Komatar. Ob zvokih dveh harmonikarjev je sledila okrepčilna malica za vinogradnike, katero so tokrat pripravili za pohodnike, na katerem smo poskusili zanimivo gadovo
juho, pripravljeno po starih receptih domačinov z Gorjancev. Sestavljen je bil s kokošje juhe z domačo kolerabo in fižolom. Poleg so postregli klobaso v kuhanem vinu in kruh pečen v krušni peči. Po kosilu so se nam pridruži, župan Občine Brežice, Ivan Molan, vinski ambasadorji iz Ljubljane in člani našega vinogradniškega društva.

Sledila je predstavitev Pripovedke o gadu Janezu in vlahu Milošu, ki jo je predstavila Branka Jenžur. Potem pa še krst vina, ki so ga predstavili vinogradniki društva z Ivanom Urbančem na čelu. Pri krstu je sodelovala komisija, katero so sestavljali vitezi slovenskega reda vina in župan Občine Brežice Ivan Molan. Pohodniki smo nadaljevali po vinski legi Topolova draga do zidanice Zakšek, kjer smo ob skutnih poljubčkih in cvičku klepetali in si ogledovali pot, ki smo jo že prehodili. Zadnji del poti nas je vodil v vinsko lego Gadovo peč, kjer smo se ustavili v hramu Gramc.
Tu so nam pripravili različne vrste zavitkov (štrudlov) in seveda vino z najbolj znane vinske lege na Dolenjskem.

Sledil je spust proti izhodišču. Ogledali smo si še Vlaške hrame, ki so simbol tega področja. Po šestih urah skupnega druženja smo se kar težko poslovilo ob vtisih, ki smo jih ta dan doživeli. Zelo zanimiv program, čudovita pokrajina, kulinarične zanimivosti z Gorjancev in na koncu odlična vina so skupino pohodnikov, ki je prišla s cele Slovenije, navdušila in vsi smo obljubili, da se naslednje leto zopet vidimo.

Vodja pohoda:
Anton Zakšek

(vir: http://gadovapec.eu/pohod-po-gadovi-sledi/)