Skoči na vsebino

PD Videm Krško

NATEČAJ

ZASAVSKA PLANINSKA POT

MDO

Informacije

Meddruštveni odbor Planinskih društev Zasavja  razpisuje nagradni foto natečaj z naslovom: ZASAVSKA PLANINSKA POT  IMA TRI OBRAZE. Tako vam ne bo potrebno potovati na drugo stran sveta in navduševati žirijo s prelepo eksotiko, temveč bo dovolj že fotografija lepe pokrajine z bližnjega hriba Posavskega hribovja, utrinek ljudi, pohodnikov, …iz območja Zasavske planinske poti, ali »portret« planinke postojanke na Zasavski planinski poti.

Žirija bo vrednotila naslednje kriterije:

  • kakovost fotografije – ostrino, osvetlitev, kompozicijo itd.,
  • tematiko fotografije – vsebino fotografije in njeno skladnost s temo foto natečaja ter
  • izvirnost – kreativnost in interpretacijo teme.

 

Razpisane so 4 kategorije (A, B, C, D) v katerih lahko fotografi sodelujete s svojimi fotografijami:

 

  1. SVET OKOLJA NA ZASAVSKI PLANINSKI POTI
  2. ČLOVEK, POHODNIK, POPOTNIK, …NA ZASAVSKI PLANINSKI POTI
  3. PLANINSKE POSTOJANKE NA ZASAVSKI PLANINSKI POTI
  4. STAROSTNA KATEGORIJA DO 15 LET (zajema A, B, C)

ROK ZA ODDAJO FOTOGRAFIJ IN NASLOV:

Rok za oddajo fotografij je 20. maj 2023 do polnoči.

 Začetek natečaja: 01.01.2023.

Žiriranje: 

20.05. do 30.05. 2023. Fotografije pošljite po e-pošti ali po navadni pošti na digitalnem mediju z osebnimi podatki, imenom in priimkom, naslovom, telefonsko številko in

e-naslovom na: sonja.kostevc@gmail.com  , ali MDO Zasavje, Taborniška 14, 8290 Sevnica.

Sodelujete lahko vsi, »mali« in »veliki« umetniki- fotografi z vsega sveta razen člani žirije in člani organizacijskega odbora natečaja.  Na natečaju lahko vsakdo sodeluje z največ 15 fotografijami, ki jih porazdeli poljubno po kategorijah, vendar v vsaki kategoriji lahko sodeluje z največ 5 fotografijami.

Fotografije so lahko črno-bele ali barvne. Fotografije se pošlje v formatu JPG ali JPEG (v velikosti  do 1MB in ločljivosti  1920×1080 in 72 dpi).  Avtorji lahko pošljejo fotografije v manjši resoluciji, vendar morajo v primeru, da je njihova fotografija med nagrajenimi oz. izbranimi za razstavo, zagotoviti močnejšo velikost datoteke. Vsaka fotografija mora vsebovati priimek in ime avtorja, redno številko pod katero je fotografija navedena v prijavnici ter naslov fotografije. V prijavnici je potrebno poleg podatkov o samem avtorju (ime in priimek, naslov, el. naslov, telefon)  vpisati tudi naziv fotografije in lokacijo, na kateri je fotografija posneta. Lahko se doda tudi kratek komentar. Posnetki niso časovno omenjeni. Obdelava fotografij z računalniškimi programi za delo s fotografijami je dovoljena v mejah, ko se s posegi ne vpliva na vsebino fotografije. V primeru, da so na oddanih fotografijah upodobljene osebe, ki jim na podlagi veljavnih predpisov pripadajo osebnostne ali kakršnekoli druge pravice, udeleženci natečaja zagotavljajo, da so pridobili ustrezna dovoljenja upodobljenih oseb za uporabo fotografij z njihovo podobo.

Z oddajo prijave in fotografij udeleženci natečaja na oddanih fotografijah na organizatorja MDO PD ZASAVJE prenesejo vse materialne avtorske pravice. Avtor s prenosom materialnih pravic na MDO Zasavje dovoljuje, da objavita delo brez predhodnega soglasja avtorja in brez nadomestila plačila avtorju. MDO Zasavje bo spoštoval  moralne avtorske pravice udeležencev natečaja in v primeru javne priobčitve ali objave fotografij ustrezno navajal avtorje fotografij. Digitalnih medijev ne bomo vračali.

Nagrajene fotografije bodo natisnili v podjetju SOLO d.o.o. in bodo prvič razstavljene 10. junija 2023 na Dnevu slovenskih planincev na Kalu.  Žirija bo podelila nagrade ob otvoritvi razstave 10. junija 2023 na Kalu. Podatki so objavljeni tudi na spletnih straneh Planinske zveze Slovenije, https://www.pzs.si/novice.php?pid=16115   in https://www.facebook.com/zasavskaplaninskapot/ .Nagrajenci bodo obvestila prejeli po elektronski pošti, ki so jo navedli ob prijavi. Po zaključku razstav bo avtor natisnjene fotografije lahko prevzel konec decembra 2023 v Sevnici. Ogled razstavljenih del bo še 22.06.2023 ob srečanju starejših planincev,  Srečanju planincev MDO Zasavje: 24.06. 2023 na Gorah, novembra 2023 na Festivalu alpinizma Praga 2023, 11. decembra ob Mednarodnem dnevu gora in še kje.

NAGRADE:

V finale bo žirija, pod vodstvom Marjana Artnaka izbrala 30 fotografij, ki bodo predstavljene za javno predstavitev ob podelitvi nagrad.  Žirija bo iz fotografij, ki bodo prišle v finale v posamezni kategoriji izbrala zmagovalno fotografijo kategorije in podelila štiri nagradne bone v vrednosti 50 evrov. Obiskovalci prve javne predstavitve in obiskovalci spletne strani na PZS MDO Zasavje od 01.06. do 10.06. 2023 pa bodo izmed zmagovalnih fotografij posamezne kategorije izbrali fotografijo, ki bo prejela naziv Fotografija  zasavske planinske poti za leto 2023 in vrednostni bon 100,0 evrov.  

Predsednik MDO PD Zasavje: Jože Prah      

Koordinator natečaja: Sonja Kostevc (041 442 423)