Skoči na vsebino

PD Videm Krško

JUNIJSKI POHOD

Planinsko društvo Videm Krško je v sklopu prireditev ob praznovanju Občine Krško in vseslovenske akcije Slovenija planinari v nedeljo 6. junija izvedlo dogodek Junijski tradicionalni pohod na Grmado.
Izvedli smo dva pohoda in sicer: pohod mladinskega odseka z Antonom Zakškom na čelu po Dalmatinovi poti in pohod odraslih planincev po Bojanovi poti z vodnikom Dragom Kramarjem. Prvega se je udeležilo 35 otrok in staršev, drugega pa 34 pohodnikov.
Pri Koči na Grmadi smo organizirali še “mini orientacijo”, katere cilj je bil poiskati orientacijske točke. Zadevo sta uspešno koordinirala Alenka Špan in Matej Mlakar, ki v sklopu našega društva organizirata mladinski tabor Outsider.  Na določenih točkah so bili postavljeni šotori, na drugih so otroci reševali vprašanja o živalih in se učili, kako vozlati planinske vozle.  Orientacijo so opravile 4 skupine otrok. Nekateri otroci so ostali v koči, kjer smo izvedli planinski kviz in jih obdarili s simboličnimi nagradami. Žal nam je med dogodkom zagodlo vreme z obilnimi padavinami, zato smo ga zaključili hitro, kmalu po tem, ko smo se okrepčali z čevapčiči, ki so nam jih spekli srednješolci – Mepijevci. Odpadlo je druženje ob koči, kjer smo načrtovali še kratek kulturno zabavni program ob spremljavi harmonike.
Na Grmadi so dobrodošli vsi, zato smo se razveselili skupine kolesarjev iz društva JK TRI TEAM Krško in skupine iz Lidl-a Brežice, ki so ta dan priredili kratek pohodniški sindikalni izlet. Hvala vsem pohodnikom, otrokom, staršem  in ostalim, da so se odzvali našemu vabilu na dogodek, še posebej pa se zahvaljujemo vsem prostovoljcem, ki so poskrbeli, da je kljub slabemu vremenu potekalo vse tako kot je prav in, da je bilo dobrih 120 obiskovalcev Grmade zadovoljnih. Vsi skupaj smo dokazali, da se imamo lahko kljub neugodnim razmeram lepo, če smo primerno planinsko opremljeni. 

Jasmina Kovačič

 

Orientacija za osnovnošolce na Sremiču
 
Planinsko društvo Videm Krško je v sklopu prireditev ob praznovanju Občine Krško in vseslovenske akcije Slovenija planinari v nedeljo, 6. junija, izvedlo dogodek Junijski tradicionalni pohod na Grmado. Pri Koči na Grmadi smo člani MEPI- ja organizirali  “mini orientacijo” za otroke, katere cilj je bil poiskati orientacijske točke. Vesna Vodeb je skupine pripravila na pot s tem, da je vsaki skupini ponudila vrv za vozle, svinčnik za reševanje ugank in zemljevid z označenimi kontrolnimi točkami. Na nekaterih točkah smo postavili šotore, za otroke pa so bila na polovici točk zastavljena vprašanja o živalih, na drugih pa smo jih  učili, kako vozlati planinske vozle. Na kontrolni točki 3 sta Brin Lipovž in Marko Mlakar učila ambulantni vozel, na kontrolni točki 4 sva Žan Kos in Gašper Ružič poučevala kavbojski vozel, na kontrolni točki 8 pa so se s pomočjo Tima Šušteriča in Jana Molana naučili polbičev vozel. Na kontrolni točki 6 je bila poleg šotora še viseča mreža, travnik pa je ponujal razgled na Kozjanski park, bičev vozel pa je učil in preverjal naš mentor Matej Mlakar, sodelujoči v orientaciji pa so si lahko privoščili tudi osvežilno pijačo. Ko smo orientacijo zaključili, smo se pred dežjem zaščitili pod kočo, kjer sta Jan Kozole in Rok Vintar spekla odlične čevapčiče. Po pojedini smo se zaradi slabega vremena kar prehitro odpravili domov.

Žan Kos, Mepi Krško