Skoči na vsebino

PD Videm Krško

VELEBIT - DVODNEVNA TURA
27. in 28.6.2020

Dragi planinci!

Naslednji vikend organiziramo dvodnevno potepanje po Nacionalnem parku Severni Velebit na Hrvaškem. Prehodili bomo 57 km dolgo Premužičevo pot, ki spada med eno najlepših gorskih poti v Evropi, med divjimi gozdnatimi vrhovi z razgledi na otoka Rab in Pag.  

V soboto zjutraj se bomo pripeljali do planinskega doma na Zavižanu, ki je od Krškega oddaljen 230 km oz. skoraj 4 ure vožnje.Od tam nas prvi dan čaka 6 do 8 ur hoje, odvisno od tega, koliko vrhov bomo vmes obiskali (Gromovača, Crikvena, Alančić). Najvišji vzpon je približno 200m, pot pa vodi po višini med 1000 in 1500metri nad morjem. Prespali bomo v planinski koči Alan. Ker je to edini planinski objekt na stezi med Zavižanom in našim ciljem v Baških Oštarijah, je v tem času precej poln. V kolikor ne bomo uspeli dobiti rezervacije bomo prespali v svojih šotorih. Drugi dan nas čaka dobrih 8 ur zmerne hoje od Alana do Baških Oštarij. Tu nas bo pobral kombi taksi in zapeljal nazaj do izhodišča na Zavižanu.

Pot tehnično ni zahtevna, je pa primerna za kondicijsko dobro pripravljene, ki lahko zmerno hodijo minimalno 6 ur / dnevno. V dveh dneh bomo naredili okoli 1000 metrov vzpona. Pot je zelo dobro markirana in dokaj položna. Zgradili so jo med leti 1930- 1933 z namenom popularizacije pohodništva.

Zaradi izredno otežene logistike je žal to ena izmed najbolj optimalnih rešitev , 

zato vnaprej naprošam za razumevanje.

V tem tednu bom poskusila dobiti kombi, zato prosim za čimprejšnje prijave, da se bomo znali orientirati glede prevoza. V nasprotnem primeru bomo šli na turo z avtomobili.

Strošek  bo  na tokratnem izletu nekoliko večji kot smo sicer vajeni, predvsem zaradi prevoza nazaj do izhodišča.

Predvideni stroški izleta bi tako bili:

– prevoz iz Krškega do Zavižana (in nazaj) + najem kombija

– spanje v planinski koči na Alanu (s planinsko izkaznico in plačano članarino za leto 2020 cca. 10 €)

– prevoz iz Baških Oštarij do izhodišča na Zavižanu

– cca. 6€ vstopnina v Nacionalni park severni Velebit

– dodatna plačila za hrano in pijačo v planinskih domovih in ob poti

Obvezna oprema:

– pohodniški čevlji

– nekaj hrane za dvodnevno turo (možnost nakupa bo zjutraj v koči na Zavižanu, 

zvečer na planinski koči Alan in drugi dan v restavraciji na Baških Oštarijah)

– pokrivalo / sončna krema

– pohodne palice, v kolikor jih uporabljate

– planinska izkaznica z vplačano članarino za leto 2020

– dovolj tekočine

Ne pozabimo, da gremo v divji svet mogočnega Velebita, možnost srečanja z velikimi živalmi in kačami ni izključena – je pa dobrodošla. 😉

Zaradi lažje organizacije prosimo za prijave do 15. 6. 2020, 

na tel. št 041 724 747 (Pia).

 

 

Nekaj linkov za nabiranje informacij:

FILM https://www.youtube.com/watch?v=a1UfUtOqz_g

ZEMLJEVID POTI https://www.wikiloc.com/hiking-trails/velebit-premuziceva-staza-2070575

O PREMUŽIČEVI POTI

PREMUŽIĆEVA POT je gorska pešpot,  ki poteka skozi vrhove severnega in osrednjega Velebita. Letos praznuje svojo 85. obletnico odprtja. Pot je dolga 57 km. Prvi del je dolg 15 km in poteka na območju Nacionalnega parka Severni Velebit . Običajna smer gibanja je s severa , od planine Zavižan (1594 m), preko prelaza Velika Alan(1412 m) do Opatijskih vrat (927 m).  Pot je bila zgrajena v samo štirih letih, od leta 1930 do 1933 , in zaradi kakovosti gradnje in integracije v naravno okolje ta steza predstavlja biserno gradnjo prehodov za pešce na Hrvaškem. Poimenovana je bila po gozdnem inženirju Antu Premužiću ( 1889-1979 ), ki je bil takrat v direktoratu za gozdnje gradnje. On je pot zasnoval, organiziral gradnjo in tudi sodeloval pri njej. Delo so opravili številni delavci iz bližnjih vasi v podnožju Severnega Velebita. Zgrajena pot  je omogočila dostop do najbolj dostopnih in čudovitih delov Velebita, ki so znani samo majhnemu številu prebivalcev. Pot ni zgrajena iz betona s sodobnimi stroji. Zgrajena je z tehniko gradnje suhega zidu, ki jo obvladujejo prebivalci Velebitskega bazena in jo prenašajo iz roda v rod.  Zidane serpentine, podiji, polmeseci in križišča potekajo skozi najbolj razkošno in najbolj dostopno barikado Krasa . Speljana je tako, da ni večjih vzponov in višinskih razlik. Višinska razlika od najvišje in najnižje točke v celotni dolžini znaša 700 m Najvišja točka je 1620 m na severu in najnižja 920 m je na koncu v Baških Oštarjah. Po njej poteka več planinskih obhodnic. Povprečni naklon je 10%, najvišji je 20%, povprečna širina poti pa je 1,2 m  Pot je zelo dobro označena in prijetna za pohodništvo. Vendar pa je treba omeniti, da gre za planinsko pot. Celotno pot lahko prehodimo v treh dneh. Zaposleni v Nacionalnem parku Severni Velebit so na določenih delih Premužićeve poti namestili izobraževalno učne tabele. Na vsakih 700 m do 1 km so info table, kjer najdete različne informacije o tem območju, o sami poti, flori in favni okoli poti, skupaj s podatki o tem, kje ste.

Pot poteka vzdolž nekaterih vrhov Velebita, kot so: Veliki Zavižan (1676 m), Gromovača (1676 m), Vratarski kuk , Crikvena (1641 m), Goli Vrh , Zečjak (1622 m),         Visibaba , Šatorina (1624 m), Budakov hrib , Bačić kuk (1304 m), Kiza (1214 m) ki je najbolj znan vrh po lepotah in značilnostih Velebita. Z gorskih vrhov je prekrasen pogled na Jadransko morje in otoke Pag , Rab , Goli , Prvić in Krk ter na e s kontinentalne strani.

Na severu poteka skozi območje Nacionalnega parka Severni Velebit  do Štokic Dulibena jugu. Za Rossijevim zavetiščem je strog naravni rezervat Hajdučkih in Rožanskih vrhov , ki poleg številnih botaničnih in geoloških pojavov vključuje tudi najbolj znana speleološka najdišča na Velebitu. Jama Lukina je globoka 1421 m in je 16 najgloblja na svetu.

Na področju Rožanskih in Hajduških vrhov ni dovoljena hoja izven Primužićeve poti. Po 10. členu Zakona o varstvu narave na tem področju ni dovoljena nobena človekova dejavnost, razen za znanstveno raziskovalne aktivnosti,  za katere je potrebno posebno dovoljenje pristojne javne institucije ali ministrstva.  Da se bi otežil dostop do teh delov so oznake, ki so vodile do teh vrhov, izrisane oziroma prebarvane.

Za dodatne informacije sem dosegljiva na telefonu 041 724 747.

Lep planinski pozdrav in na snidenje na najlepši dvodnevni avanturi po Velebitu.

Pi