Skoči na vsebino

PD Videm Krško

v spomin

VINKO NOVAK

PRVI PREDSEDNIK PD VIDEM KRŠKO

23. decembra 2022 nas je zapustil Vinko Novak, dolgoletni član našega društva. Njegovo delovanje v planinstvu sega daleč nazaj v čas pred ustanovitvijo našega društva, ko je bil član PD Lisca Sevnica, nekaj časa pa je bil včlanjen v PD Bohor Senovo.

Njegovo delovanje v Planinskem društvu Videm se začenja v Tovarni celuloze in papirja Djuro Salaj Krško, kjer je bil zaposlen. Dne 17. 3. 1989 je bil v prostorih tovarne ustanovni občni zbor, na katerem je bilo ustanovljeno Planinsko društvo Videm. Vinko Novak je bil izvoljen za prvega predsednika. 

Leta 1978 je opravil vodniški izpit, delo vodnika je opravljal 40 let. V času njegovega vodenja društva je izšla prva številka Odmevov s hribov, na srečanju Zasavskih planincev je društvo razvilo društveni prapor, leta 1993 je bil postavljen hram na Grmadi. Na začetku delovanja društva leta 1990 je bila na Libni organizirana prva Kresna noč. Do leta 2010, ko je bila organizirana Kresna noč zadnjič, je Vinko s svojim delom ogromno prispeval k uspehu prireditve. Na področju taborništva je med leti 1989 in 1994 organiziral mladinske tabore. Pri njegovem delu so mu z delom in idejami pomagali njegovi planinski  prijatelji.

Ko je prepustil funkcijo predsednika nasledniku, njegovo delo v društvu ni bilo končano. Od leta 1996 do leta 2005 je vodil planinske tabore za odrasle. Načelnik vodniškega odseka je bil od leta 1995 do leta 2001. Sodeloval je pri številnih akcijah, ki jih je organiziralo društvo, svoje delo je opravljal vsa leta vestno in odgovorno.

V letu 1998 je ustanovil v okviru društva skupino starejših planincev, ki jo je zelo uspešno vodil vse do leta 2016, ko se je odločil, da je prišel čas, da si izbere naslednika. Formalno je vodenje prevzela Jožica Gabrič, čeprav se je nekaj časa še udeleževal pohodov.

V svojem dolgoletnem delovanju v planinstvu je organiziral in vodil številne ture v visokogorje in sredogorje. Planinstvo je bilo poleg družine pomemben del njegovega življenja.  S prostovoljnim delom, z ljubeznijo do gora in z željo, da bi se planinstvo razvijalo tudi v Posavju, je s pomočjo svojih somišljenikov postavil temelje Planinskemu društvu Videm in ustvaril pogoje za razvoj in delovanje društva.

Planinsko društvo Videm je poslalo Planinski zvezi Slovenije predlog za najvišje priznanje – svečano listino. Dne 1. 12. 2018 je Vinko Novak na podelitvi svečanih listin v Mojstrani prejel najvišje priznanje za svoje delo v planinstvu.

S ponosom se ga bomo spominjali številni planinci, ki smo skupaj z njim gradili društvo, premagovali planinske poti, osvajali vrhove in uživali v lepotah gora.

                                               Irena Lekše

Kolaž slik je uredil Stane Mirtič.