Skoči na vsebino

PD Videm Krško

TURA

SKUTA

s Stanetom in Tonetom

Informacije o turi

SKUTA (2532 m)
sobota, 20.avgusta 2022
Odhod: ob 4.30 uri s parkirišča nad NLB v Krškem

Pot do vrha cca. 5h in nekaj takega nazaj. Domov se vračamo pozno zvečer.

  • Z vozili ter  kombijem se odpeljemo do Koče pod slapom Rinka. S parkirišča  nadaljujemo po široki poti, ki se začne zložno vzpenjati. Po 10 min hoje pridemo do slapa Rinka. Nadaljujemo v smeri doma na Okrešlju naprej preči mostiček in se na drugi strani začne strmeje vzpenjati nad slap. Pot nato nad slapom ponovno preči Savinjo in po stopnic navzgor. Kmalu pridemo do izvira Savinje in tudi do novega dom na Okrešlju.

    Nadaljujemo prek travnika in desno v gozd in grušču rahlo navzgor. Kmalu pridemo na naslednje razpotje,  levo za Turski žleb, kjer je  spominsko obeležje. Pot se nato prične strmo vzpenjati in nas pripelje do vstopa v Turski žleb in skozi žleb je priporočljiva uporaba čelade. 

    Na vrhu Turskega žleba, kjer je tudi razpotje se usmerimo desno za Skuto in Rinke. Pot od žleba pa do vznožja Skute je lahka do vstopa v steno Skute. V steni na poti do vrha so nam v pomoč varovala, predvsem klini. Pot nas vmes pripelje na zelo zračen grebenček nad rampo, kjer nam pomagajo jeklenice, nato pa gre pot ponovno v steno. Spet so nam v pomoč klini, ki nas pripeljejo na vršni del Skute. Strmina nekoliko popusti in kmalu za tem stopimo na vrh.

  • Težavnost: zahtevna označena pot ali (po dogovoru) na odsekih zelo zahtevna označena pot. V primeru slabega vremena turo odpovemo. Če bo tura za udeležence prezahtevna, lahko vodnik izbere lažji vrh (Ledinski vrh – 3.5 ure do vrha).

Običajna oprema za visokogorje, čelada, dobra planinska obutev. 

Stane Mirtič 040 292 733 

Tone Martinčič 031 290 916

 

Prevoz bo organiziran z osebnimi avtomobili in kombijem.

S prijavo na izlet udeleženec potrdi, da je seznanjen z zahtevnostjo
izleta ter izpolnjuje zdravstvene, fizične in tehnične pogoje za varno sodelovanje na izletu in ima plačano letno članarino.
Udeleženec je dolžan upoštevati navodila in odločitve vodnikov.